Egzersiz Programı - Kardiyo Hareketleri

Öneriyorum: Kızı Aşık Etmenin 46 Yolu

[Kardeş Blogumuzdan] Kadınları Etkileme Yolları - 30 Kesin Yöntem Ve Kaynaklar




Egzersiz Programı - Kardiyo Hareketleri


Kardiyo ve egzersiz hareketlerinden önce kardiyonun tanımını yapmakta fayda olacaktır. Tıpta sıklıkla kullanılan kardiyovasküler kelimesinin kısaltması olan kardiyo, kalp ve kan damarlarıyla beraber vücuttaki dolaşım sistemini ifade etmektedir. 

Spor alanında kullanılan kardiyo ise bu kardiyovasküler sistemi çalıştırmak için yapılan hareketlere verilen isimdir. Kardiyonun kalp ve ruh sağlığı bakımından oldukça büyük faydaları vardır. 

Düşük stres ve dayanıklılık sağlaması sayesinde kronikleşen strese iyi geldiği bilinmektedir. 

Ancak daha çok kilo vermek ve formda kalmak için bu program tercih edilmektedir.


1-Kardiyo Nasıl Uygulanır?

Kalp ritmini yükselten ve hızlı nefes alıp vermeye neden olan her hareketle kardiyo yapmış olmaktayız. 

Örneğin, koşma, yürüyüş, tenis, bisiklet gibi sporlarda kardiyo hareketleri yapmış oluruz. Yağ yakılmasına ve form tutmaya yönelik yapılan hareketlerde iki temel egzersiz hareketleri bulunur. Bunlar hafif tempo düzeyli kardiyo hareketleri ve yüksek tempolu yapılan hareketlerdir.


2 –Yüksek Tempolu Kardiyo

Egzersiz hareketleri içerisinden en hızlı yağ yaktıran hareketlerin bulunduğu kardiyo programıdır. Çünkü bu programda yüksek ve düşük hızlı hareketler ani değişimlerle gerçekleştirilir ve bu da daha çok yağ yakımını sağlar. 

Yaklaşık 30 saniyelik bir hızlı koşu ardından tekrar depar şeklinde devam eden hafif tempo koşu ve tekrar depar şeklinde izleyen bir programdır. 

Bu program 25 dakika boyunca sürer ve kalp ritmini %85’lik bir performansa taşımaktadır. 


3 –Hafif Tempo Düzeyli Kardiyo

Yaklaşık 40 ile 60 dakika arasında süren daha düşük tempolu geçen bir kardiyo programıdır. Bu egzersiz programında tempoyu sabit tutmak oldukça önemlidir. 

Bu tempo hem çalışıp hem de konuşabileceğiniz orta ve düşük yoğunluklu tempoda gerçekleşir. Bisiklet sürmek ya da tempolu koşular örnek verilebilir.


Egzersiz Programı - Kardiyo Hareketleri 4 –Hafif Ve Yüksek Tempolu Programların Karşılaştırılması

Sıkı antrenman programları ile genellikle en çok özdeşleştirilen yağ yakımını hızlandırmak ve kas geliştirmektir. 

Yağ yakabilmek içinse yemek miktarını azaltmak ve hareketi çoğaltmak gerekmektedir. Tüm kardiyo antrenmanlarında da yapılması gereken harcana kalori miktarını artırmak ve tabi ki buna uygun bir beslenme programı oluşturmaktır. 

Bu noktadan yola çıkarak hangi antrenmanın daha iyi olduğunu harcattığı kalori miktarına göre belirmememiz mümkün olur.

Hafif tempoyla sabit biçimde yapılan egzersiz hareketi çok fazla yorucu değildir fakat yağ yakımı ve kasların oluşumu uzun bir zaman alacaktır. 

Kaslarınızın uzun bir zamanda yenilenmesi de yapısını yıpratmayacağı için daha sağlıklı bir kas oluşumu sağlayacaktır. 

Hatta stres atıcı bir etkisi olması sebebiyle terapi gibi bir antrenman da gerçekleştirmiş olursunuz. Birçok kişi tarafından sıkıcı olan bir çalışma şekli olsa da bu program avantaja dönüştürülebilmektedir. 

Örneğin spor yaparken müzik dinleyebilir kafa dinleyebilirsiniz. Ancak bu çalışmanın kalori bakımından bir sıkıntısı vardır ki o da verim alabilmeniz için en az 40 ya da 50 dakika boyunca yapmanız gerektiğidir.

Hızlı tempo program ise az zamanda çok sayıda kalori harcamanızı sağlamaktadır. Yaklaşık 15 dakikalık yoğun tempolu bir programla çok fazla kalori harcanabilmektedir. 

Bunda uygulanması gereken tek kural hızlı değişen tempolu olarak programın gerçekleşmesi gerektiğidir. Bu kardiyo egzersiz programı yoğun bir güç gerektirdiğinden oldukça yorucu olabilmektedir.