Stres Yönetimi - Stresle Başa Çıkma Yolları

Öneriyorum: Kızı Aşık Etmenin 46 Yolu

[Kardeş Blogumuzdan] Kadınları Etkileme Yolları - 30 Kesin Yöntem Ve Kaynaklar




Stres yönetimi ve stresle başa çıkma yolları üzerine internette bulduğum en iyi makaleleri siz okurlarım için bir araya getirmeye çalıştım. Umarım beğenirsiniz:

Stres Yönetimi - Stresle Başa Çıkma Yolları: STRES SEVİYENİZİ AZALTACAK ETKİLİ 3 YÖNTEM

Özellikle şehir hayatının getirdiği yoğun stres hemen hemen hepimizin aşina olduğu ve etkilerini fazlaca hissettiğimiz bir olgudur. Belli dönemlerde ortaya çıkan ve bizi baskı altına alan bu olumsuz düşüncelerden ise kurtulmak mümkün. İşte stresle başa çıkmak için yapılması gerekenler...

Stresle Baş Etmede Etkili Rahatlama Teknikleri

Stresle başa çıkmada dinlenmenin öneminden bir önceki bültenimizde bahsetmiştik.  Dinlenmenin stresle başa çıkmadaki önemi büyük olsa da her zaman ve herkes için yeterli değildir. Bazı rahatlama ve gevşeme tekniklerinin ise stresle başa çıkmada oldukça faydalı olduğu bilimsel araştırmalar sonucu da ortaya koyulmuştur. Bu teknikleri öğrenip, sizin için uygun olanları stresli hissettiğiniz zamanlarda veya gün içinde herhangi bir zamanda uygulamanız mümkün. Öncelikle rahatlama için bazı ipuçlarından bahsedelim. Eğer koşullar el veriyorsa yaklaşık yarım saat kadar bir süreyle rahatsız edilmeyeceğinizi bildiğiniz sessiz bir yer bulun. Dilerseniz ışıkları da kapatabilirsiniz. Üzerinize rahat kıyafetler giymeyi tercih edebilirsiniz. Eğer engellenemeyen gürültüler varsa, arka plana müzik veya doğal seslerden oluşan bir kayıt koyabilirsiniz. Telefonunuzu da kapatıp kendiniz için biraz zaman ayırabilirsiniz. Rahat hissedeceğiniz şekilde oturur veya yatar pozisyonda durabilirsiniz.

Araştırmalar, vücudu rahatlatmanın zihni de rahatlattığını söylüyor. Eğer bazı düşüncelerden kendinizi alıkoyamıyorsanız, vücudunuza odaklanmak  size yardımcı olacaktır. Eğer fiziksel bir gerginlik veya acı hissiniz varsa, öncelikle zihninizi rahatlatmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Hangi rahatlama tekniğinin kim için faydalı olacağını tahmin etmek ne kadar zor olsa da, farklı teknikleri deneyerek en çok işe yarayan tekniği bulmak en doğrusudur. Bedeninize, düşüncelerinize odaklanırken kendinizi gözlemleyebilir, stres yaratan düşüncelerinizin ve sonrasında oluşan duygularınızın da daha çok farkına varabilirsiniz.

Source: http://www.kigem.com/stres-seviyenizi-azaltacak-etkili-3-yontem.html


STRESİNİZİ YÖNETEBİLİYOR MUSUNUZ?

Hayatta bazen düşüncelerimiz  üzerinde  hakimiyet kuramadığımız  zamanlar olabilir. İnsan yoğun stres altında odaklanma sorunu yaşar. Peki bu durum nasıl kontrol altına alınabilir?

Stres ve stres yönetimi

Stresi birkaç sözcükle açıklamak gerekirse; baskı veya gerilim yaşanılan zamanlarda içine girilen ruh hali şeklinde tanımlanabilir. Ancak stresin sadece yaşanılan olumsuz durumlarda veya olaylarda maruz kalınan bir durum olduğunu söylenemez. Okuldan iyi bir dereceyle mezun olan bir kişi istediği bir firmanın iş görüşmesine yoğun bir stres altında gidebilir ya da hayatlarını birleştiren mutlu bir çift nikahlarında çok mutludurlar ama genellikle en çok strese giren onlar ve aileleridir. Dolayısıyla sadece olumsuz durumlar kişide stres yaratır diye bir genelleme yapılamaz.

Peki stressiz bir yaşam mümkün müdür? Herşeyin her arzu edilen anda olduğu, tüm istek ve arzulara her an ulaşabildiği, bedenin tamamen gevşemiş ve rahat, neşe ve mutluluk gibi pozitif duygular içinde olunan ve zihninde hiç bir sorunun olmadığı bir hayat mümkün mü? Kulağa oldukça hoş geliyor ama böyle bir hayat mümkün değildir, böyle durumlar zaman zaman olsa bile fazla uzun sürmeyen geçici anlardan ibarettir. İnsan doğası gereği hareket etme, risk alma, heyecan yaşama, sorunlarla karşılaşıp onlarla baş etme eğilimi içerisindedir, dolayısıyla hiç bir engelin, sorunun olmadığı bir hayatta ısrarcı olunsa bile belli bir süre sonra sorunsuzluk sorun yaratmaya başlar. İnsan tekamülü ve gelişimi için, yaşadığı müddetçe sorun teşkil edebilcek durumlara maruz kalmaya meyillidir, belli oranda baskı ve gerilim yaratan bu durumlar doğal olarak belli oranda stresi de beraberinde getirir.



Öfke ve Stres Yönetimi

STRES......  Nedir ?  Ne Değildir ?

Stres, günümüzde "sokaktaki adam"dan tutun, laboratuardaki "Bilim Adamı”na kadar, herkesin ağzında olan bir sözcüktür. Herkes "STRES”TEN söz etmektedir. Ev hanımlarının "gün"lerinde iş yerlerindeki gündelik konuşmalarda, radyo, televizyon, gazete, dergi gibi kitle iletişim araçlarında, hep "stres”in lafı edilmektedir. Kitapçılarda "stres" üzerine yazılmış kitaplar kapış kapış satılmakta, üniversitelerde, büyük şirketlerde bu konuda kurslar, dersler açılmaktadır.

Yapılan araştırmalar, herkesin stres tanımının kendine göre olduğunu göstermektedir. Örneğin, bir iş adamı stresi borsadaki dalgalanmalar olarak tanımlarken, havaalanında gözlem odasındaki bir hava trafiği sorumlusu, dikkat ve konsantrasyon güçlüğü olarak görebilmektedir. Bir grup üniversite öğrencisiyle yaptığımız bir çalışmada kendilerine stresi nasıl tanımladıkları sorulmuş ve aşağıdaki gibi çeşitli yanıtlar alınmıştır:

1-Sıkıntı, kaygı, üzüntü ve gerginlik süresinin uzaması.

2-ıçten gelen ya da dıştan gelen etkilerle duygu ve davranışlarda ortaya çıkan rahatsız edici bir durum ve bundan duyulan rahtsızlık.

3-Etkilenmek istemediği durumlardan etkilenmek, kontrol dışında kalan bedensel davranışlar, psikolojik sorunların fiziksel etkileri.

4-Bunalım, gerginlik.

5-Genelde anlamlı olan şeylerin anlamsız gelmesi

6-Bir şey yapmak istememe.

7-Günlük yaşamda kişinin üzerinde baskı yapan etmenlerin bileşkesi.



Stres Yönetimi - Stresle Başa Çıkma Yolları: Stres nedir? Stres yönetimi nasıl olmalıdır?

Herkesin hayatı boyunca sürekli yüzyüze geldiği durumlardan biridir stres. İlk önce kabul etmemiz gereken bir şey var ki o da stressiz bir hayatın hiçkimse için mümkün olmadığıdır. Bu sebeple stresi iyi tanımalı ve stres yönetimi konusunda başarılı olmalıyız.

Stres nedir?

Stresi bilimsel olarak tanımlamak gerekirse, bir insanın kendini rahatsız eden bir durum karşısında verdiği kimyasal tepkidir. Verilen tepki kimyasal olduğu için de her stres anında aynı tepki verilmez. Stres her tepki anında kendini farklı gösterecektir.

Stres nedenleri

Noral bir insanın stres yapması için etrafında pek çok olay gelişir fakat bu tamamen sizin olayı algılayış şeklinizle alakalıdır. Örneğin arabaların kornaya basıyor olması bir insanı strese sokabilirken başka bir insan için hiçbir önemi yoktur.

Stres testi

Stres sahibi olup olmadığınızı aslında çok ufak bir testle öğrenebilirsiniz. Yapacağınız bu testle stres belirtileri taşıyıp taşımadığınızı da anlayacaksınız