Liderlik Nedir - Nasıl Lider Olunur

Öneriyorum: Kızı Aşık Etmenin 46 Yolu

[Kardeş Blogumuzdan] Kadınları Etkileme Yolları - 30 Kesin Yöntem Ve Kaynaklar




Nasıl lider olunur, liderlik nedir konularında internette bulduğum en iyi yazıları sizler için derlemeye çalıştım. Umarım beğenirsiniz:

İyi bir lider nasıl olunur? 

Strateji tecrübelerinizi geliştirin

Ford Myers’a göre IT liderlerinin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri de yönetimsel kariyer koçluğu. Ve Get the Job You Want yazarına göre ise iş hedeflerinin teknolojik çözümlerle uyuşmasını sağlamak. IT yöneticiliği rolleri çeşitlenmeye devam ederken teknoloji liderleri bu gidişata uyum sağlayıp hayati stratejik gereklilikleri karşılayabilmek için hep daha iyisi olmak zorunda.  Myers’a göre teknoloji liderleri, başında olduğu IT departmanının şirketi başarıya götüren yolun önemli bir parçası olduğuna inanmalı. Ve teknolojinin kendi içinde asla bitmeyen bir yolculuk olduğunu da. Buna göre kendi takımının büyük resmin içinde oynadığı rolü idrak edemezsen ve takıma karşı olumsuz bir etki uyandırırsan iyi yönetemezsin.  Ve takım üyelerini ciroyu arttıracak motivasyonda bulamazsın.IT yöneticilerine tavsiyede bulunan uzmanlar da stratejik düşünmeyi geliştirmenin yollarının bunlar olduğunu söylüyor.

Durum çalışması yapmak

Stratejist ve Yönetici Kariyer Koçu Donald Burns’a göre sadece MBA programı alabilme imkânına sahip olsanız da işle ilgili dersler strateji geliştirmenizde yardımcı olabilir. Örneğin durum çalışması yapmak.  Burns,  stratejik düşünmeyi geliştirmenin en iyi yolunun bir takımla birlikte durum çalışmasına katılmak olduğunu söylüyor. Bu klasik MBA iş sınıflarında yapılıyor. Eğer bunu çalışma ortamında yapamıyorsanız vakıa çalışması yapmak için gönüllü bir ortam ya oluşturabilir ve vakit ayırabilirsiniz.

 İletişim becerilerinizi geliştirin

Eğer insanlara amacınızı etkili bir şekilde anlatma yeteneğiniz yoksa mükemmel bir lider olamazsınız.  Burns’a göre IT yöneticileri net bir iletişim kurma becerisine sahip olamayabiliyor, yani bu konuda biraz zayıf olduklarını gözlemliyor.

“Bu kulağa sanki tipik bir kalıp gibi geliyor ancak birçok IT lideri açık iletişimde bulunmuyor.” Diyen Burns, bunun kanıtını ise şöyle açıklıyor; Üst düzey mülakatlardaki  olağanüstü ayrıntılı cevaplar ve bürokratik karar alma süreçlerinde yine fazla detaylı açıklamalar.

İletişim tecrübesini arttırmanın en iyi yolu ne peki? Uzmanlarımıza göre aşağıda sıralanan örnekler iletişim becerilerini geliştirmenin yollarından birkaçı;

Eğer ofisin dışında sözlü iletişim pratiği yapmak isterseniz, Toastmasters’ı ve oyunculuk sınıflarını deneyin.  Sınıf ayarlaması sizin için en iyi öğrenme ortamı ise çevrenizdeki okulları gözden geçirmenizde fayda var.  Bunlar üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri olacağı gibi halka hitap etme kursları da olabilir.

IT lideri için olmazsa olmaz ihtiyaçlardan biri de farklı diller bilmek.  Böylece karmaşık, teknik jargonları şirketteki diğer insanların anlayabileceği şekilde çevirebilme yetisine sahip olacak. Uzmanlar bunun yeni teknoloji liderlerinin en çok tökezlediği durumlardan biri olarak görülüyor.

Daha iyi iletişim beceriyle  insanlara koçluk etmede uzman yardımına ihtiyacınız olabilir. Burns söz konusu uzmanlar için “ Onlar fitnes eğiticileri gibi çalışır ve sizi olması gereken bir etkili iletişimci formuna sokarlar.” diyen Burns, bireysel çalışan ya da şirkete bağlı uzmanlardan yardım alınabileceğini söylüyor.

Source: http://www.cio.com.tr/2014/ciokariyer/iyi-bir-lider-nasil-olunur/


LİDER OLUNUR MU, DOĞULUR MU?

Şarkıcı Gülşen "Siz de kendinizi seksi buluyor musunuz" diye soran televizyon muhabirine şöyle buyurdu: "Seksi olunmaz, doğulur!" Yani ya doğuştan seksisinizdir ya da geberseniz sonradan olamazsınız. Bu "doğma - sonradan olma" işini birkaç yerde daha duymuştum. Bir kere gazetecilik için söylenir. İkinci olarak da liderlik konusunda. Yani bir görüşe göre liderlik edinilmez, ancak doğuştan gelir. Lider olacak çocuk, yedisinde bellidir. Bu aralar bizde epey popüler olan bu görüşe göre ya doğuştan lidersinizdir ya da yönetilen; yani liderin ''''tebaa''''sı...

Geçenlerde bindiğim bir takside şoförle yaptığımız sohbete radyodan Gülşen''''in şarkısı eşlik edince adam başladı anlatmaya. "Gülşen bizim mahallenin kızı; az taşımadım onu programa, bara, kuaföre. Ama siz bunu meşhur olmadan görseydiniz, tanıyamazdınız. Şimdi güzelleşti, estetikler yapıldı, üzerine bir seksapel geldi..." "Aha" dedim içimden, demek ki neymiş? Sonradan seksi olunabiliyormuş! Demek ki "lider doğulur", "liderin kişiliği vardır" önermeleri doğru olmayabilir. Yani nasıl ki sonradan seksi olunabiliyor, belki sonradan lider de olunabiliyordur.

Source: http://www.kigem.com/lider-olunur-mu-dogulur-mu.html



İyi Bir Lider Nasıl Davranmalıdır?

İŞİNİZDE LİDER OLUN

Liderlik, görüşleri, eylemleri eğilimleri etkileme, yönlendirme ve yönetmedir.

Lider,

büyük çoğunluk tarafından izlenen kimsedir. Değişimi takip eden ve model alınan kişidir. Sözleri ve kararları ile ikna eden dürüst öncüdür.

Lider,

söz ve davranışlan ile çevresini umut yayan, harekete geçiren ve başladığı işi sonuçlandıran basiret ve vizyon sahibidir.

Lider,

zeki ve işini bilendir. İşin erbabını bir araya toplamayı bilen ve doğru işleri doğru zamanda uygulayan ve öncelikleri sıraya koyan kimsedir.

Lider,

fırsatları faydaya dönüştürmede icraatçıdır, uzmandır. Arzulanan sonuçlara ulaşmada başlangıçları iyi belirleyendir. O sonuçları tartışmaz, başlangıçları belirler.

Lider,

herkesin zorlandığı anlarda zor kararı verebilecek cesarete ve bilgiye sahip risk alan insandır. Pek çok kaza insan hatasından kaynaklanır. Gemilerin batışı, uçak, araba ve tren kazalarında in¬san unsuru her zaman ilk planda akla gelir.

Source: http://www.on5yirmi5.com/haber/kariyer/kisisel-gelisim/44472/iyi-bir-lider-nasil-davranmalidir.html



Yanlış Soru: Lider Olunur mu, Doğulur mu?

Lider olunur mu, doğulur mu? Bu soruyu yöneticilere ya da İK uzmanlarına yönelttiğimde büyük çoğunluğu lider olunduğu cevabını veriyor. Bu, liderliğin öğrenilebilecek bir şey olduğu anlamına geliyor. Fakat yapılan araştırmalar, dışadönüklük ve zeka gibi bazı kişisel özelliklerin, liderleri diğerlerinden farklı kıldığını ortaya çıkardı. Bu, geleceğin liderlerini bu gibi özelliklere bakarak belirleyebileceğimize işaret ediyor. Ancak, böyle sonuçlar çıkarmadan önce dikkatli olmakta fayda var.

Liderlik etkinliği (lider olarak performans) ile liderlik oluşumu (liderlik rolü için seçilmek) arasında ayrım yapamayan bu araştırma, genellikle yanlış anlaşılıyor ve yanlış kullanılıyor. Aslına bakılırsa doğuştan gelen kişisel özellikler liderlik oluşumuyla daha çok ilişkilendiriliyor. Yani akranları arasında daha dışa dönük ve zeki olanlar, grup üzerinde daha büyük nüfuza sahip oluyor. Peki, bu aynı insanları herhangi bir kurumda liderlik pozisyonlarına getirdiğinizde diğerlerinden daha iyi performans gösterecekleri anlamına geliyor mu? Pek sayılmaz.



Nasıl iyi LİDER olunur?

Liderlik, bir topluluga belli bir sinerji kazandirarak o toplulugu veya grubu bulundugu yerden daha ileri noktalara goturmektir. Bunu yaparken de bir onceki yasamin uzerine surekli olarak olumlu ve yeni seyler katmaktir. Aslinda liderlik bu kisacik tanima sigamayacak oranda kapsamli bir konudur. Liderligin ne oldugunu anlayabilmemiz icin once liderin ne gibi ozellikleri oldugunu inceleyelim.

* Iyi bir liderin en karakteristik ozelligi basinda bulundugu topluluga olumlu ve pozitif bir sinerji katmaktir. Yani o toplulugun birbiriyle refah, baris ve huzur icinde kaynasmasini saglayarak onlara onculuk etmektir. Yine liderin bir baska ozelligi de cesarettir.
* Lider bir karar alirken bulundugu toplumun butun dinamiklerini hesaplar. Eger verecegi karar o toplulugun refahini ve huzurunu daha cok artiracaksa lider bu kararinin arkasinda cesurca durur. Karar vermeden once mutlaka cesitli kisi ve topluluklarla verecegi kararla ilgili gorusmelerde bulunur ve en mantikli ve gercekci olan karari vermeye calisir. Soyledikleri arasinda celiski olmaz. Savundugu degerlerin arkasinda durmasini bilir. Ancak elbette ki lider de hata yaptigi zaman hata yaptigini kabul etmelidir ve bunu liderlik ettigi toplulukla samimi bir sekilde paylasmalidir.
* Yine iyi bir liderin sevilme orani elbette ki sevilmeme oranindan cok daha fazla olmalidir.
* Iyi bir lider liderlik ettigi toplulugun butun problemlerini objektif ve dogru bir sekilde analiz eder. Onlarla ic ice yasar. Onlardan asla kopuk olamaz, olmamalidir.
* Iyi bir lider firsatlari gorur ve bunun bulundugu gruba fayda veya zararlarini hemen analiz eder.
* Iyi bir lider uzlasmacidir. Hayati boyunca saldirgan tutum sergileyen, yapici olmayip ta yikici olan, surekli olarak yapilanlari olumsuz sekilde elestiren kisinin iyi bir lider oldugu soylenemez. Dolayisiyla iyi bir liderin uzlasmaci tutumu cevresine guven vermesi acisindan cok onemlidir. Yani iyi bir lider bardagin hep bos tarafini gormez. Dolu tarafini dusunmek ve o bardagin geri kalan bos tarafini nasil dolduracagini dusunmek iyi bir liderin karakteristik ozelliklerindendir.