Squat Hareketi - Squat Nedir, Nasıl Yapılır

Öneriyorum: Kızı Aşık Etmenin 46 Yolu

[Kardeş Blogumuzdan] Kadınları Etkileme Yolları - 30 Kesin Yöntem Ve Kaynaklar




Squat nedir? Squat hareketi bacak ve kalça bölgesindeki yumuşaklığı ve sarkıklığı toparlamak, sıkıştırmak amaçlı 30 gün boyunca düzenli yapılması gereken egzersiz hareketidir. Buna çömelme hareketi de denilir. Squat yani çömelme hareketini yaparken omuzlarda oklava gibi uzun bir çubuk olmalıdır.

Squat nasıl yapılır? Squat hareketi yaparken dikkat edilecek ilk nokta bel ve omurganın dik olmasıdır. Bacaklar omuz hizasında yaklaşık 2-3 karış kadar hafifçe açılır ve ayak uçları yani ayak parmakları hafif dışa bakacak şekilde açılmalıdır. Eller ile omuzdaki uzun sopa tutulur ve tutma esnasında kürek kemikleri birbirine yaklaştırılır. Omuzlar dik, göğüsler yukarıda ve ileri doğru bakmalıdır. Bilekler kırılmamalı ve bükülmemelidir. Düz ve dik durmalı parmaklar ise gergin ve iyi kavramalıdır.

Derin bir nefes alınmalı ve aşağıya doğru çökme işlemi yapılmalıdır. Aşağıya doğru çökerken belde kamburluk oluşmadan, omurga dik olacak şekilde göbek ön tarafa doğru çıkartılarak kalça da dışarıya doğru çıkarılmalıdır. Çökerken sandalyeye oturur gibi sadece kalça geriye doğru dik tutularak eğilmelidir. Dizler ise ön tarafa doğru hareket etmemelidir. Ayakların ve topukların yerden teması kesilmemelidir.

Çökme ve kalkma işleminde ise ayaklar asla oynatılmamalıdır. Yüz ise daima karşıya doğru bakmalıdır. Yukarıya kalkış işleminde ise, çökme işleminde alınan derin nefes yavaş yavaş geri verilir. Asla bel ve vücudun üst kısmı direk dikleşmeden aynı tempo ile dizler hafif kırık şekilde kalça geriye ve karın bölgesi içeride aynı paralellik ile yavaşça kalkılmalıdır. Squat nasıl yapılır sorusu üzerine aşağıdaki ayrıntılarda önem taşıyor.

Squat hareketinin faydaları nelerdir? Çökme esnasında düzenli nefes alındığı ve kalkma esnasında düzenli nefes verildiği için, aynı zamanda nefes egzersizi de yapılır. Sadece kalça ve bacak kasları değil tüm vücut kaslarının gelişimi için çok faydalıdır. Bacak kaslarını çalıştırmak, vücutta büyüme hormonu salgılattığı için kol, kanat ve omuz kaslarının gelişmesini sağlar.

Zayıflama programı uygulayan kişilerinde aynı zamanda squat hareketi yapması gerekir. Squat vücuttaki kas kütlelerini harekete geçireceği için, nabzı hızlandırır ve kan dolaşımını arttırır. Dolayısıyla hızlı yağ yakılacağı için daha sağlıklı ve hızlı kilo verilmesine yardımcı olur. Düzenli yapıldığında selülit olan bayanlar selülitlerinden tamamen kurtulur.

 Squat hareketinde yapılmaması gereken hatalı hareketler nelerdir? Tutuş hataları yapmamak için omuza yerleştirilen sopa tam ortalanmalı ve el baş parmak diğer parmaklarla beraber sopanın üstüne gelmelidir. Bu sayede bileğin bükülmesi engellenir. Yukarıya ve aşağıya doğru bakmak denge kaybına sebep olacağı için direk karşıya bakılmalıdır. Dizler eğilme ve kalkma esnasında dışarıya doğru bakmalıdır.

Yani birbirine doğru yaklaşmamalıdır. Yoksa dizlere vücut yükü bineceği için sakatlanmalar ve diz ağrıları olabilir. Eğilirken kalça ağırlıklı eğilip, kalkılmalıdır. Dizler ileriye itilerek eğilinmemelidir. Belin bükülmesi, omurgaya fazla yük bindirir ve bel ağrıları oluşur. Bu sebeple vücut dikliği hiç bozulmamalıdır. Ayak veya topukların yerden temasını kesmek hem denge bozar hem de vücut ağırlığını ayak bileklerine yükleyerek sakatlığa sebep olur. Yukarıya kalkma sırasında vücudu ayak ve topuklardan itmeye başlamak lazım aksi takdirde omuzlar kalçalardan daha hızlı yukarıya kalkar. Buda belin ileriye doğru bükülmesine sebep olur. Eğilme esnasında kalçalar, en az diz hizasında olmalıdır. Ne kadar çok aşağıya inilirse bacak kasları o kadar çok çalışır. Az inmek diz ve bel sakatlığına sebep olur.


Squat Nasıl Yapılır - Squat çeşitleri nelerdir? Tam çömelme, yarım çömelme, ağırlık önde çömelme, ağırlık arkada çömelme, ayrık çömelme, bacaklar açık çömelme, tek bacakla yarım ve tek bacakla tam çömelmedir. Tüm bu hareketleri yaparken dikkatli ve özenli yapmak olası kazaları engeller.