Alet Kullanmadan Evde Sırt Kası Geliştirme Egzersizleri

Öneriyorum: Kızı Aşık Etmenin 46 Yolu

[Kardeş Blogumuzdan] Kadınları Etkileme Yolları - 30 Kesin Yöntem Ve Kaynaklar




Vücut geliştirmek sadece estetik ve sağlıklı bir fiziğe sahip olmamız için değil aynı zamanda birçok sağlık probleminden de uzaklaşabilmemiz için son derece önemlidir. Dik bir duruş, sağlıklı ve zinde bir yaşam, özellikle ilerleyen yaşlarda vücut anatomimizin bozulmaması, eklem sırt ve boyun ağrıları çekmemek için her yaşta spor yapmak ve kas kütlemizi korumak oldukça önemlidir.

Fazla kilolarımızdan kurtulup vücudumuzu çevreleyen kas kütlemizi geliştirmek eklemlerimiz ve omurga sistemimiz üzerine binecek yükün azalması anlamına gelmektedir. Hem sağlığımızı koruyup hem de fit bir görünüme sahip olabilmek açısından vücut gelişimine önem vermeliyiz. Çevremize baktığımızda birçok yerde spor yapabileceğimizi görüyoruz. Spor yapmak istediğimiz alan tamamen bize kalmış diyebiliriz. Spor salonlarında, doğada ya da evimizde spor yapabiliriz. Bu yazımızda sırt kası geliştirme için sadece vücut ağırlığınızı ve yer çekimini kullanarak kendi evinizde neler yapabileceğinizden bahsedeceğiz.

1- İlk olarak sırt kası geliştirme egzersizi için vücut ağırlığı ile sırt çekme hareketinden bahsedeceğiz. Bu hareket orta kas ve kanat kaslarını doğrudan etkilemektedir. Yapmamız gereken şet ise orta boy bir havluyu sıkıca göğüs hizamızda tutmak, kollar serbest bir şekilde havlunun merkezinden kesinlikle sağlamlığına güvendiğimiz bir noktaya getirerek kendi vücut ağırlığımızı çekmek olacaktır. Vücudun dik olması ve yarı çömelir vaziyette olmamız yükün sırtımızda hissetmemiz için gereklidir. Sırt kaslarının yanında biseps ve kanat kasları da gelişmektedir. Kendinizin belirleyeceği belli setler halinde hareketi tamamlayabilirsiniz.

2- Vücut ağırlığını kullanarak yatay barfiks hareketi de son derece verimli ve keyifli bir çalışmadır. Sağlamlığına güvendiğiniz kırılmayacak ve devrilmeyecek bir masa ya da büyük bir sehpa işinizi görecektir. Kollar omuz hizasında olacak şekilde masa ya da sehpanın altına girerek ellerimizi ters L şeklinde masanın tutabileceğimiz kısmına yerleştiriyoruz. Bacakların karın kaslarının ve gövdenin dik olmasına özen göstererek kendimizi nefes kontrolü ile nizami bir şekilde yukarı doğru çekip yavaşça aşağı indiriyoruz. Bu sayede hem kol ve omuz kasları hem de orta sırt ve kanat kasları çalışacaktır.

3- En temel vücut geliştirme çalışmalarından biri olan barfiks çekerek sırt kası geliştirme egzersizinin yanı sıra kol ve omuz kaslarınızı da geliştirebilirsiniz. Kapıya ya da duvara sabitlenmiş bir barfiks borusu ya da yüksekte bulunan sağlamlığına güvendiğiniz bir demir veya boru parçası işinizi görecektir. Barfiks hareketi için kollarımızı olabildiğince uç noktalara doğru açıyoruz. Başımızı karşıya bakacak şekilde sabitliyoruz. Karın kaslarını sıkarak vücudun dizlerden yukarısı düz bir şekilde yukarı kalmasını sağlıyoruz. Hareketi yavaş ve dengeli bir şekilde sağlamak ve omuzlarımızın üst noktasına kadar vücudumuzu yukarı çekmeye çalışmalıyız. Vücudumuzu yukarı doğru çekerken kendimizi daha rahat kaldırabilmemiz için dizler arkaya doğru kırık bir şekilde pozisyon almalıdır. Vücut ağırlığımızı yer çekimine karşı çekmek en zor egzersizler arasında yer aldığı için ilk başlarda zorlanabilirsiniz. Fakat zamanla kaslar ve vücut alıştıktan sonra çok daha fazla sayıda barfiks çekebilirsiniz.


4- Yatay barfiks hareketi ile vücudunuzun ağırlık merkezi üst gövdenizde olacağı için doğrudan sırt ve kanat kaslarınıza yük binecektir. Sırt kası geliştirme egzersizleri arasında önemli bir yere sahip olan yatay barfiks hareketini evde iki sandalye ve sağlam bir sopa ile gerçekleştirebilirsiniz. Sandalyelerin üst noktalarına ya da yer yoksa oturma kısmına sopa yerleştirilir düz barfiks hareketinde olduğu gibi kollar omuzlardan açık bir şekilde bacaklar omuz hizasında başımız boruyu geçecek bir halde ve sırtımız yere değmeden inerken nefes alıp çıkarken nefes vererek bu hareketi evde de gerçekleştirebiliriz.