Crossfit Nedir, Crossfit Hareketleri Ve Antrenman Programı

Öneriyorum: Kızı Aşık Etmenin 46 Yolu

[Kardeş Blogumuzdan] Kadınları Etkileme Yolları - 30 Kesin Yöntem Ve Kaynaklar




Crossfit hakkında size rehber olacak en önemli bilgileri bulacağınız bir yazı hazırladım. Crossfit hakkında en çok sorulan sorular:
1. Crossfit Nedir? Crossfit, güç, kardiyovasküler dayanıklılık, esneklik, iş yapabilme kapasitesi, patlayıcı kuvvet, denge, hız, koordinasyon, çeviklik ve vücut kontrolü gibi on temel fiziksel özelliğin gelişimizi hedefleyen bir kondisyon ve egzersiz programıdır.

2. CrossFit Çalışması Yaparken Hangi Egzersiz Yöntemleri Kullanılır? Programı uygulanırken güç egzersizleri, ağırlık kaldırma, koşma, itme, çekme, çömelme, kürek çekme ve kettle bell egzersizleri bir arada uygulanır.

3. CrossFit Vücudun Hangi Bölgelerinin Çalışmasını Sağlar? CrossFit vücutta tek bir bölgeyi değil vücudun tamamını esas alarak çalışmasını sağlar. Bu yüzden CrossFitte tek bir antreman türü yoktur.

4. CrossFit Antrenmanları hangi sıklıkta yapılmalıdır? CrossFit antrenmanları haftada en az 3 gün en fazla ise 5 gün uygulanmalıdır. Yoğun bir egzersiz programı olan CrossFitte egzersizler birbiri ardına gelir ve antrenman sonunda tüm vücut kasları çalışmışmış olur.

5. CrossFit Nasıl Yapılır? CrossFit yapmak istiyorsanız mutlaka profesyonel bir yardım alarak programın mantığını anlamalısınız. CrossFit programı uygulanan bir spor salonuna üye olunabilir, özel bir CrossFit koçu ile çalışılabilir ve işin mantığı öğrendikten sonra bireysel olarak da gerçekleştirilebilir. Crossfitte anlık patlayıcı güç etkisiyle hareketlilik en yüksek noktadadır. Düzenli yapan bireylerin ileri fitness seviyesine ulaşmasını sağlar. Vücudun tüm bölgelerinin çalışmasını esas alan CrossFitte her gün aynı antremanlar uygulanmaz. CrossFitte hareketler arka arkaya seri bir şekilde ve tempolu olarak yapılır. Crossfit antremanlarında devreler genellikle 5 - 20 dakika arasında değişir. Devreler arası dinlenme zamanı çok azdır. Bu yüzden yüksek tempoya alışmak biraz zaman alabilir.

6. CrossFit Antrenmanlarının Faydaları: Kısa sürede, fit bir vücuda sahip olmayı vaat eder. Her gün başka bir egzersiz uygulandığı için sıkıcı değildir. Uzun süre yapılabilir. Programın mantığı kavrandıktan sonra evde bireysel olarak da devam ettirilebilir. Tüm vücudu çalıştırmayı hedefler.

7. CrossFit Programında Beslenme: Crossfit yapan bireyler kısa sürede çok fazla enerji harcadıkları için beslenmelerine çok dikkat etmelidirler. Kişinin uygulayacağı diyet kendisine özel olarak bir uzman tarafından yapılmalıdır. Ancak genel olarak protein, karbonhidrat ve yağ tüketilmelidir. Protein ağırlıklı olarak beslenildiğinde mevcut kaslar daha iyi gelişecektir. Proteinlerin asıl görevleri hücre yapımı ve onarımını sağlamaktır. Eğer sadece protein ile beslenirseniz protein enerji vücuda enerji verme görevini üstlenir ve asıl görevini yerine getiremez. Bu durumda kas yıkımları meydana gelebilir. Vücuda en kolay enerji sağlayan kaynak yağlardır. Vücudun enerji ihtiyacını karşılamak için mutlaka karbonhidrat ve yağ tüketilmelidir.

8. Crossfit Hangi Bireyler Tarafından Yapılabilir? CrossFit sağlık durumu yerinde olan, herhangi bir engeli olmayan, kadın erkek herkes tarafından uygulanabilir. Yoğun bir egzersiz programı olduğu için kas yaralanması, solunum problemi ve kalp rahatsızlığı olan kişilerin yapmaması gerekir. Ülkemizde çok bilindik bir program olmamakla birlikte erkekler tarafından daha çok tercih edilmektedir.

9. CrossFit Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler: CrossFit antrenmanlarına başlamadan önce mutlaka bir sağlık taramasından geçilmelidir. Programa uygun bir beslenme şekli için bir uzmanla görüşülüp diyet listesi hazırlanmalıdır. CrossFit alanında uzman hocalar ile çalışılmalıdır. Birlikte çalışılan antrenör programın her safhasında bilgilendirilmelidir. Sağlıkla ilgili her hangi bir rahatsızlık hissedildiğinde antrenöre bildirilmeli ve gerekli önlemler alınmalı programa dair düzenlemeler yapılmalıdır.

Yoğun bir egzersiz programı olduğu için başlangıçta çok hızlı ve ağır hareketler yapılmamalıdır. Kısa tekrarlar uygulanmalıdır. Başlangıçta kas ağrıları görülmesi normaldir. Kas ağrıları şiddetli ise birkaç gün spora ara verilmelidir. Çok uzun süre ara verilip tekrar başlandığında kas ağrıları tekrar gelecektir. Crossfit düzenli ve disiplinli yapılması gereken bir egzersiz programıdır.