[Kardeş Blogumuzdan] Kadınları Etkileme Yolları - 30 Kesin Yöntem Ve Kaynaklar
Vücut geliştirme ile ilgilenen her erkeğin karbonhidratlı yiyecekler ve besinler tüketmesi gerekir. İşte bu yazımda karbonhidratlı yiyecekler hakkında bilinmesi gereken her şeyi bir araya toplamaya çalıştım.
Temelde
3 çeşit gıda ürünü vardır; proteinler, karbonhidratlar ve yağlar. Protein
vücudumuzun yapıtaşlarını oluşturur, et, kas, organ gibi yapılar proteindir.
Yağ metabolik dengenin sağlanmasında görev alır. Karbonhidratların ise temel
görevi vücudumuza gereken enerjiyi sağlamaktır. Eğer yeterli kadar karbonhidrat
alınmazsa vücudumuz yağları ve daha sonra proteinleri sindirmeye başlar ve bu durum ilerlerse hayati tehlike arz edebilir. Enerji
sağlaman için tüketebileceğimiz belli başlı karbonhidratlı yiyecekler ve besinler hangileri bir göz atalım. Daha sonra
bunların nasıl ve ne kadar tüketilmesi gerektiği, vücudumuz için önemi gibi
konulara değineceğiz ama öncelikle karbonhidrat türleri üzerinde durmak
gerekiyor.
1)
Karbonhidrat Türleri ve Glisemik İndeks
Molekül
boyutuna göre birçok çeşitte karbonhidrat bulunsa da biz temel olanlara
odaklanacağız; glikoz, früktoz ve galaktoz tekli moleküller; glikojen selüloz
ve nişasta ise çoklu moleküller. Tekli moleküller karbonhidratların temel
yapıtaşıdır, nişasta ve glikojen gibi büyük çoklu karbonhidrat moleküllerinin
hepsinde temel yapıtaşı olarak glikoz bulunur. Fruktoz ve galaktoz ise ikili
karbonhidrat moleküllerinde vardır. Karbonhidrat içeren bir besin
tükettiğinizde vücudunuz o besini tekli moleküllerlere, yani karbonhidrat
yapıtaşlarına kadar ayırıp kullanır.
Kanda
sadece glikoz molekülü bulunur, diğer tekli yapıtaşlar glikoza çevrilir. Depo
edilecek fazla karbonhidrat ise glikojen olarak depolanır. Kan şekeri dediğimiz
de aslında kanda bulunan glikoz miktarını ifade ederiz. Glisemik indeks
karbonhidratların kan şekerini yükseltme hızıdır. Yüksek glisemiks indeksli bir
besin tükettiğinizde o besin çok hızlı bir şekilde glikoza çevrilir ve kan
şekeriniz aniden yükselir. Düşük glisemik indeksli besinler ise kan şekerini
daha dengeli değiştirirler. Basit şekerli dediğimiz çikolata, işlenmiş meyve
suları, olgun muz gibi besinler kan şekerinizi ani olarak yükselttiği için
şeker hastaları için tavsiye edilmezler. İndeks değeri 55 ten küçük olan besinler
düşük, 70 ten büyük besinler ise yüksek glisemik indeks olarak adlandırılır.
Düşük glisemik indekse bakliyat, makarna, kepekli ekmek örnek verilebilir.
2)
Yaygın tüketilen karbonhidratlı
yiyecekler ve besinler
Tahıllar
düşük glisemik indeksine sahip son derece sağlıklı karbonhidrat depolarıdır.
Tahıllara benzer şekilde kompleks(çoklu molekül) karbonhidrat içeren bir diğer
düşük glisemik indeksli besin ise bakliyatlardır. Bakliyatlar hem kan şekerini
dengeli değiştirmesi hem de protein deposu olması sebebiyle sıkça tüketilmelidir;
pirinç, mercimek, fasulye, ekmek gerek tahıllar gerekse bakliyatlar için güzel
örneklerdir. Bir diğer karbonhidratlı
yiyecek ve besin çeşidi ise meyvelerdir. Meyveler çoğunlukla fruktoz barındırırlar,
bunlar tüketildikten sonra kanda glikoza çevrilirler. Elma, kayısı, greyfurt,
üzüm, şeftali gibi meyveler düşük glisemiks indekse sahipken; muz, kavun,
ananas yüksek indekse sahiptir. Süt ürünleri galaktoz içeren bir besindir. Süt
ürünleri düşük glisemik indekse sahiptirler ve genellikle tokluk hissi verdikleri
için diyet yapanlarca peynir ve yoğurt sıkça tercih edilir.
3)
Karbonhidrat vücudumuzda nerde kullanılır
Yazımızın
başında karbonhidratların enerji vermek amacıyla kullanıldığını söylemiştik.
Karbonhidratların bu görevini hafife alarak "karbonhidrat açısından fakir
yiyeceklerle beslenirsek kilo veririz" bakış açısı çok sağlıklı değildir.
Kilo vermek için karbonhidrat diyeti önerilse de bunu dengeli yapmak gerekir
zira karbonhidrat beyin faaliyetlerinin yerine getirilmesinde çok önemli rol oynar.
Hepimizin açlık yüzünden gözlerinin karardığı, bayılma hissine kapıldığı
olmuştur. Bunların sebebi kanda yeteri kadar karbonhidrat bulunmaması sonucu
beynin faaliyetlerini etkin bir şekilde gerçekleştirememesidir.
4)
Ne zaman ve ne kadar tüketmeliyiz
Karbonhidrat
tüketmeden sağlıklı bir yaşam sürmemiz mümkün değildir. Dolayısıyla her gün
vücudumuzun ihtiyacı olan karbonhidratlı
yiyecekler ve besinler ile beslenmeliyiz. Tüketirken unutmamalıyız ki fazlası glikojen
olarak depolanır ve kilo yapar. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise
glisemik indeks. İndeks değeri yüksek olan besinleri çok fazla tüketirsek kan
şekerinde ani ve dengesiz yükselmeler gerçekleşecektir.