Karbonhidratlı Yiyecekler Ve Besinler

Öneriyorum: Kızı Aşık Etmenin 46 Yolu

[Kardeş Blogumuzdan] Kadınları Etkileme Yolları - 30 Kesin Yöntem Ve Kaynaklar




Vücut geliştirme ile ilgilenen her erkeğin karbonhidratlı yiyecekler ve besinler tüketmesi gerekir. İşte bu yazımda karbonhidratlı yiyecekler hakkında bilinmesi gereken her şeyi bir araya toplamaya çalıştım.

Temelde 3 çeşit gıda ürünü vardır; proteinler, karbonhidratlar ve yağlar. Protein vücudumuzun yapıtaşlarını oluşturur, et, kas, organ gibi yapılar proteindir. Yağ metabolik dengenin sağlanmasında görev alır. Karbonhidratların ise temel görevi vücudumuza gereken enerjiyi sağlamaktır. Eğer yeterli kadar karbonhidrat alınmazsa vücudumuz yağları ve daha sonra proteinleri sindirmeye başlar ve bu durum ilerlerse hayati tehlike arz edebilir. Enerji sağlaman için tüketebileceğimiz belli başlı karbonhidratlı yiyecekler ve besinler hangileri bir göz atalım. Daha sonra bunların nasıl ve ne kadar tüketilmesi gerektiği, vücudumuz için önemi gibi konulara değineceğiz ama öncelikle karbonhidrat türleri üzerinde durmak gerekiyor.

1) Karbonhidrat Türleri ve Glisemik İndeks

Molekül boyutuna göre birçok çeşitte karbonhidrat bulunsa da biz temel olanlara odaklanacağız; glikoz, früktoz ve galaktoz tekli moleküller; glikojen selüloz ve nişasta ise çoklu moleküller. Tekli moleküller karbonhidratların temel yapıtaşıdır, nişasta ve glikojen gibi büyük çoklu karbonhidrat moleküllerinin hepsinde temel yapıtaşı olarak glikoz bulunur. Fruktoz ve galaktoz ise ikili karbonhidrat moleküllerinde vardır. Karbonhidrat içeren bir besin tükettiğinizde vücudunuz o besini tekli moleküllerlere, yani karbonhidrat yapıtaşlarına kadar ayırıp kullanır.

Kanda sadece glikoz molekülü bulunur, diğer tekli yapıtaşlar glikoza çevrilir. Depo edilecek fazla karbonhidrat ise glikojen olarak depolanır. Kan şekeri dediğimiz de aslında kanda bulunan glikoz miktarını ifade ederiz. Glisemik indeks karbonhidratların kan şekerini yükseltme hızıdır. Yüksek glisemiks indeksli bir besin tükettiğinizde o besin çok hızlı bir şekilde glikoza çevrilir ve kan şekeriniz aniden yükselir. Düşük glisemik indeksli besinler ise kan şekerini daha dengeli değiştirirler. Basit şekerli dediğimiz çikolata, işlenmiş meyve suları, olgun muz gibi besinler kan şekerinizi ani olarak yükselttiği için şeker hastaları için tavsiye edilmezler. İndeks değeri 55 ten küçük olan besinler düşük, 70 ten büyük besinler ise yüksek glisemik indeks olarak adlandırılır. Düşük glisemik indekse bakliyat, makarna, kepekli ekmek örnek verilebilir.

2) Yaygın tüketilen karbonhidratlı yiyecekler ve besinler

Tahıllar düşük glisemik indeksine sahip son derece sağlıklı karbonhidrat depolarıdır. Tahıllara benzer şekilde kompleks(çoklu molekül) karbonhidrat içeren bir diğer düşük glisemik indeksli besin ise bakliyatlardır. Bakliyatlar hem kan şekerini dengeli değiştirmesi hem de protein deposu olması sebebiyle sıkça tüketilmelidir; pirinç, mercimek, fasulye, ekmek gerek tahıllar gerekse bakliyatlar için güzel örneklerdir. Bir diğer karbonhidratlı yiyecek ve besin çeşidi ise meyvelerdir. Meyveler çoğunlukla fruktoz barındırırlar, bunlar tüketildikten sonra kanda glikoza çevrilirler. Elma, kayısı, greyfurt, üzüm, şeftali gibi meyveler düşük glisemiks indekse sahipken; muz, kavun, ananas yüksek indekse sahiptir. Süt ürünleri galaktoz içeren bir besindir. Süt ürünleri düşük glisemik indekse sahiptirler ve genellikle tokluk hissi verdikleri için diyet yapanlarca peynir ve yoğurt sıkça tercih edilir.

3) Karbonhidrat vücudumuzda nerde kullanılır

Yazımızın başında karbonhidratların enerji vermek amacıyla kullanıldığını söylemiştik. Karbonhidratların bu görevini hafife alarak "karbonhidrat açısından fakir yiyeceklerle beslenirsek kilo veririz" bakış açısı çok sağlıklı değildir. Kilo vermek için karbonhidrat diyeti önerilse de bunu dengeli yapmak gerekir zira karbonhidrat beyin faaliyetlerinin yerine getirilmesinde çok önemli rol oynar. Hepimizin açlık yüzünden gözlerinin karardığı, bayılma hissine kapıldığı olmuştur. Bunların sebebi kanda yeteri kadar karbonhidrat bulunmaması sonucu beynin faaliyetlerini etkin bir şekilde gerçekleştirememesidir.

4) Ne zaman ve ne kadar tüketmeliyiz


Karbonhidrat tüketmeden sağlıklı bir yaşam sürmemiz mümkün değildir. Dolayısıyla her gün vücudumuzun ihtiyacı olan karbonhidratlı yiyecekler ve besinler ile beslenmeliyiz. Tüketirken unutmamalıyız ki fazlası glikojen olarak depolanır ve kilo yapar. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise glisemik indeks. İndeks değeri yüksek olan besinleri çok fazla tüketirsek kan şekerinde ani ve dengesiz yükselmeler gerçekleşecektir.