Sıcak Renkler, Soğuk Renkler Ve Hayatımıza Etkileri

Öneriyorum: Kızı Aşık Etmenin 46 Yolu

[Kardeş Blogumuzdan] Kadınları Etkileme Yolları - 30 Kesin Yöntem Ve Kaynaklar




Hayatımız pek çok rengin karışımından meydana gelmekte. İnsanoğlu bütün renkler içerisinde sürekli olarak duygulara yer vermekte. Aslında her renk bizler için birer duyguyu temsil etmekte.

Renkler maddelere ışığın vurması ve daha sonra yansıması ile ortaya çıkmakta. Yani renklerin oluşmasındaki en büyük etken ışık yansıması.

Bunun sonucunda oluşan renkler ise hissettirdiklerine göre sıcak ve soğuk renkler olarak iki kısma ayrılmıştır. Bu renklerin bizlerde uyandırdığı duygular oldukça farklı.

Şimdi sizlerle sıcak ve soğuk renkler konusunu daha yakından tanıyalım ve bize hissettirdikleri hakkında bilgi alalım:

A- Sıcak Renkler

Bu renkler genelde insan psikolojisine olumlu mesajlar iletmektedir. Her gördüğümüz şeyin ışık alan kısmı için sıcak renkler bulunuyorsa insan ruhunda olumlu duygular belirir. Bu duygular neşe, mutluluk, canlılık ve hareketi ifade eder. Her sıcak renk muhakkak bu duyları hissettirir. Peki, 3 sıcak rengimiz nedir?

1- Kırmızı: Ateşin sıcaklığını hissettirecektir. Her zaman yakın hissedilen renklerden biridir.

2- Turuncu: Bu renk iki sıcak rengin karışımından meydana gelir. Sarı ve kırmızının karışımı olarak çıkan bu renk güneşin o güzel rengini anımsatacaktır.

3- Sarı: En çok etkileyen sıcak renklerden biridir.

Bu renklerin titreşimi diğerlerine orana daha yüksektir. Bundan dolayı gözlerimize ilk çarpan ve en çok dikkati çeken renklerdir. İsmi de bundan dolayı sıcak renkler olarak anılmaktadır.


B- Soğuk Renkler

Soğuk renkler ise titreşimi sıcak renklere göre daha az olan renklerdir. Bundan dolayı çok fazla dikkat çekmezler. İnsan beyninde dikkat çekmediği için ikinci plan duygularını da daha fazla etkileyecektir. Bu renkler kişide hüzne, rahatlığa ve durgunluk duygusu oluşumuna neden olacaktır. Bu duygular genelde olumsuz olarak değerlendirilmektedir. Peki, soğuk renkler nelerdir?

1- Yeşil: Rahatlık duygusunu ortaya çıkarır. Özellikle bitkilerin yeşil olması ve bizde rahatlama duygusu oluşturması bunun en iyi kanıtlarından birini oluşturmaktadır.

2- Mavi: Mavi durgunluk ifade eder. Mavi aynı zamanda güven duygusunun da oluşumunu tetiklemektedir. Engin denizlerin en büyük özelliği durgunluk oluşturmasıdır. Buda mavinin durgunluk duygusu üzerindeki etkisini kanıtlamaktadır.

3- Mor: Mor iç karartıcı renklerin başında gelmektedir. Genellikle insanlara hüzün veren bir renktir. Dikkat çekiciliği diğerlerine göre daha azdır.

Sıcak ve soğuk renkler psikolojik olarak etkilerini üzerimizde göstermektedir.

Bu renklerin özelliklerini iyi tanımlayan firmalar ürünlerinin reklamlarında dahi bu küçük ayrıntı olarak görülen renklere kesinlikle oldukça fazla önem vermektedir.

Bir kişide bir duyguyu uyandırmak istiyorsanız ilk yapacağınız hareket renk konusundaki seçiminizin doğru olmasına dikkat etmektir. Kendinizde hayatınızdaki renk seçimi konusunda bunlara dikkat edebilirsiniz.

Renkleri resim çalışmalarında kullanacaksanız renk geçişleri konusunda soğuk renkleri kullanabilirsiniz.

Yalnız eşyaların gölgeli kısımlarında sıcak renkleri kullanmanız daha etkili olacaktır. Gölgeli kısımlarda soğuk ton kullandıysanız da geçişlerinizi soğuk tonda uygulayabilirsiniz.

Sıcak ve soğuk renkler ile yapılan çalışmalarda soğuk renk çalışmalarda sıcak renk katımı rengi sıcaklaştıracaktır. Bu ayrıntıları göz önünde bulundurunuz.