Renk Çemberi Nedir

Öneriyorum: Kızı Aşık Etmenin 46 Yolu

[Kardeş Blogumuzdan] Kadınları Etkileme Yolları - 30 Kesin Yöntem Ve Kaynaklar




www.erkegieldeetme.infoRenk çemberi ana ve ara renk olarak adlandırılan belirli renkler ile oluşturulmaktadır. Ana ve ara renklerin kendi aralarında oluşturdukları denge ve uyumu gösterme adına oldukça kullanışlı bir yöntem olan bu çember sayesinde renk ve renkler arasındaki ilişkiler oldukça kolay bir şekilde görülüp incelenilebilmektedir.

Çemberin yapımı öncelikler ana renkler ile ana renkleri belirlemek ile başlar.

Bu renklerin belirleniminden hemen sonra elimizde bulunan ve ya kendi çizecek olduğumuz 360 derecelik çemberi 6 eş parçaya bölerek altmışar derecelik çeyrek çemberleri ana renkler ile boyanır. Ki bunlar sarı kırmızı ve mavi renklerden oluşmaktadır.

Bu ana renklerin karışımı ile oluşacak olan ara renkler de boyanır. Renk çemberi sadece 6 çeyrek eş parçaya bölünmekle oluşmamaktadır.


Bunu 12 çeyrek eş parçaya bölerek de yapabilmek mümkün durumdadır. Tabi bunlar her zaman belirli renklerden oluşmaktadır.

Unutmamamız gereken mavi sarı ve yeşilin ana renkler olması durumudur.

Bu durumda yeşil, mavi-sarı, mor, mavi- kırmızı, turuncu ve sarı-kırmızı karışımlarından da ara renkler oluşmaktadır.


Hayatın birçok alanında işe yarayan bu renk çemberi içeriğinde bulunan komşu renkler birbirlerinin benzeri; karşılıklı bulunana renkler ise birbirlerinin tamamlayıcısı olacak şekilde yapılmalıdır.

Birbirine benzemekte olan renkler daha dinlendirici sakin ve huzur bir ortam, hava yaratırken, tamamlayıcı renkler bulunan ortamda bir uyum ve ya denge sağlamaya yardımcı olabilmektedir.

Bu ana renkler birbirlerine karıştırılarak elde edilmemektedir. Mavi, sarı, kırmızı renklerden oluşan bu ana renkler birbirlerine karıştırıldığında ara renkler ortaya çıkmakta olup doğada bulunan birçok renk elde edilebilmektedir.


Örnek verecek olursak sarı ve kırmızıdan turuncu, sarı ve maviden yeşil, mavi ve kırmızıdan ise mor elde edilmektedir.

Yalnız mor rengi tam anlamı ile eldesi için kırmızı ve maviyi eşit oranda karıştırıp birleştirmekte fayda vardır. Çünkü biraz fazla kırmızı kullanımı erguvan rengine biraz fazla mavisi ise lacivert renge kaymasına sebep olacaktır.

Mor rengi elde ederken renk çemberi işleminde oldukça hassas davranılmalı.

Çemberde bulunan oklar he zaman zıt yani tezat renkleri göstermelidir. Peki, nedir bu tezat renkler?


Kontrast renkler yukarıda da belirtildiği üzere birbirlerini tamamlayan karşılıklı renklerdir. Örneğin bu renkler yan yana kullanıldıklarında resme her zaman canlılık ve parlaklık katmaktadırlar.

Örnekleri ise doğada bulunabilen oldukça fazla bulunan renklerdir. Örnek verecek olursak yeşil ve kırmızı kontrastlığı renk çemberi şeklinde karşılıklı gelecek olan renklerdir.

Doğadaki örneği işse yeşil yapraklar arası kırmızı güller ve ya kırmızı çatılı bir evin yeşil ağaçlar ile olan zıtlığı kontrastı güzelce sağlamaktadır.

Gün batımında gökyüzü maviliğindeki turuncu güneş de buna örnek olarak verilebilmektedir. Bu zıt renklerden biri diğer zıt renk işe karıştırıldığında renkler birbirlerinin patlaklığını kırmakta olup mat bir görünüm verebilmektedir.